Ons werk

Hoofdkantoor Reggeborgh

Reitsema + partners verzorgde eerder dit jaar een interne verbouwing voor de Reggeveste, het nieuwe onderkomen van investeringsmaatschappij Reggeborgh in Rijssen. Voor het architectenbureau de centrale opgave: kenmerkende, bestaande gebouwonderdelen op een natuurlijke manier combineren met vernieuwingen, in één hoogwaardige, harmonieuze totaalbeleving.

Opvallende architectuur

Twaalf jaar geleden leverden de architecten Stefan Ritzen en Zorica Jovanovic deze Reggeveste op in opdracht van Reggefiber, het toenmalige glasvezelbedrijf van Reggeborgh. Nog altijd is de Reggeveste – mede dankzij de rondingen en het tweekleurige metselwerk – vanuit ieder standpunt een visueel spannend gebouw.

Maar tijd en architectuur staan niet stil. Reggeborgh stelde reitsema + partners de opgave om een gevoel van thuiskomen te bieden voor zowel bezoeker als medewerker. Ondanks de kwaliteit die het gebouw bevat lag er op het gebied van comfort en techniek een opwaardering te wachten. Het faciliteren van rustige werkplekken, het creëren van ontmoetingen en daarnaast zoveel mogelijk van het bestaande gebouw behouden waren onderdeel van de opgave. Nieuw en oud op een natuurlijke manier op elkaar laten aansluiten tot een integraal en harmonieus geheel waarbij hoogwaardige materialisering en detaillering de opgave compleet maken.

Hoofdkantoor Reggeborgh — Huiskamers vormen het nieuwe hart van de vleugels

Verder bouwen

In plaats van een volledig nieuwe ontwerpstijl te introduceren, bouwden we verder op het bestaande. Daarvoor werkten we samen met veelal bekende gezichten: bedrijven die in 2020 ook meewerkten aan de transformatie van het hoofdkantoor van VolkerWessels, en/of op een andere manier verbonden zijn aan de toonaangevende bouwonderneming. “Door die eerdere samenwerking communiceer je doelgerichter met elkaar. Dit toont aan dat het loont om vaker samen te werken,” vertelt architect Theo Reitsema.

Verbinding atrium en kantoorvleugels

Wie in de oude situatie de Reggeveste binnenstapte, zag direct de lichte, verfijnde detaillering met lattenwerk in het atrium. Een contrast met de meer sobere, donkere kantoorvleugels. Om de twee dichter bij elkaar te brengen, werden de materiaalkeuzes uit het atrium doorgevoerd. De donkere stoffering is vervangen door een lichtere, frisse stof, die kwaliteit en warmte uitstraalt. Daarnaast is er meer openheid gecreëerd door trappenhuizen van twee verschillende gebouwdelen toegankelijk te maken vanuit het atrium.

Contact

Rust, privacy én interactie

Bij de nieuwe indeling van kantoren stond balans tussen privacy en onderlinge verbinding centraal. 

Bestaande kantoortuinen werden omgevormd tot werkplekken voor één tot drie personen. De ronding van het gebouw maakte segmentatie nodig, om binnen het juiste aantal vierkante meters een fijne, inspirerende werkomgeving te creëren. Daarbij moest tegelijk rekening worden gehouden met bestaande ramen en constructies. Verdiepingshoge deuren en kozijnen, plinten en wandkasten zijn qua uitlijning en materiaalkeuze op elkaar afgestemd. De op maat gemaakte kozijnen geven daglicht ruim baan. Tegelijk is de inkijk minimaal door lamellen, hoekverdraaiing en natuurlijke spiegeling. Subtiele spotverlichting leidt de kijkrichting door de corridors. 

Door de nieuwe ruimteverdeling ontstaan op iedere verdieping aan beide vleugels zogenaamde ‘huiskamers’. Voorzien van pantry’s vormen deze huiskamers het nieuwe hart van de vleugels. Naast comfort bieden de huiskamers uitzicht op het atrium en nodigen ze uit om samen te komen of overleggen.

Multifunctioneel, minimalistisch plafondluik

Voor verdere verbetering van de uitstraling vroeg Reggeborgh om een gestuct koelplafond, ter vervanging van een traditioneel systeemplafond. Dit zorgde voor een uitdaging: de bovenliggende techniek moest voor onderhoud en renovatie toegankelijk blijven, en daarnaast wilde men ook op esthetiek geen concessies doen.

In nauwe samenspraak met opdrachtgever en installatieadviseur is er daarom een esthetisch programma van eisen opgesteld. Dat leidde tot de oplossing: één functioneel, minimalistisch afgewerkt luik per kantoor. Het geeft installateurs voldoende toegang tot de leidingen. Tegelijk straalt het design rust uit. In datzelfde plafond zit op een strategische plek een sensor voor lucht- en warmteregulatie in ieder kantoor. Esthetiek en functionaliteit in één.

Hoofdkantoor Reggeborgh — Doorkijk corridor

Hoofdkantoor Reggeborgh — Rust, privacy en interactie

"Huiskamers vormen het nieuwe hart van de kantoorvleugels."

Theo Reitsema

Oud en nieuw samen

Het eindresultaat: een karakteristiek kantoorpand waar nieuw en oud samengaan op een natuurlijke manier. Op het belang van die harmonie hameren zowel opdrachtgever als architect. Nu biedt de Reggeveste écht een gevoel van thuiskomen voor bezoekers en medewerkers.

Goed werk blijft niet onopgemerkt.

Project credits

  • Architectuur

    reitsema + partners architecten

  • Team

    Theo Reitsema, Wietse Kloostra, Stephanie Weitering, Jacob Kunst, Dennis Weerink

  • Interieurontwerp

    reitsema + partners architecten

Verbouwing de Borkeld